Coronavirus: regelingen voor ondernemers

Coronavirus: regelingen voor ondernemers

De wereld is in de ban van het Coronavirus. Ook in Nederland ondervinden veel ondernemers de nadelige gevolgen van de ingrijpende maatregelen. Juist die ondernemers steken we graag een hart onder de riem. Er zijn regelingen waar je misschien wat aan hebt.

We zetten een aantal regelingen hieronder op een rijtje. We verwijzen je per regeling door naar de websites waar je zelf actie kunt ondernemen of waar je meer informatie kunt vinden.

We hopen dat deze tips en verwijzingen jou kunnen helpen om deze moeilijke periode door te komen. Mocht dit voor jou niet van toepassing zijn, maar ken je iemand die er mogelijk wél iets aan heeft: ‘spread the word’ onder het motto #doeslief.
Samen moeten we het doen!

Op de website van de Kamer van Koophandel vind je de (nieuwe) regelingen die beschikbaar zijn.

Via de Corona regelingencheck kun je zien welke regelingen mogelijk op jouw bedrijf van toepassing zijn.


Uitstel van betaling voor belastingen
Ben je door deze crisis niet meer in staat om betalingen op tijd te doen?
Dan kun je bij de Belastingdienst uitstel van betaling aanvragen voor het betalen van inkomstenbelasting, vennootschapsbelasting, omzetbelasting en/of loonbelasting.
Op deze manier kun je voldoen aan jouw betalingsverplichtingen aan andere ondernemers. Het verzoek moet je schriftelijk indienen en moet aan een aantal voorwaarden voldoen, die vind je hier. Vanzelfsprekend kunnen onze klanten dit door ons laten verzorgen.

Aanpassen voorlopige aanslag
Veel ondernemers betalen maandelijks een bedrag voor de inkomsten- of vennootschapsbelasting 2020. Dit bedrag is gebaseerd op een schatting van de winst over 2020.
Denk je door deze crisis een lagere winst te behalen, dan kun je deze voorlopige aanslag verminderen. Je betaalt hierdoor een lager bedrag per maand. 

Werktijdverkorting voor bedrijven met werknemers (VERVALLEN!)
Als je als gevolg van het Coronavirus niet voldoende werk meer hebt voor ten minste 20% van je personeel, dan kun je werktijdverkorting aanvragen.
Wordt de aanvraag toegewezen, dan ontvang je voor  (een deel van) het personeel een werkloosheidsuitkering. Deze uitkering wordt betaald aan de werkgever, die vervolgens het personeel door kan betalen. Om werktijdverkorting aan te vragen vraag je een vergunning aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Met deze vergunning kun je bij het UWV terecht voor de aanvraag. 
Voor meer informatie over deze regeling kun je terecht op Ondernemersplein.
UPDATE d.d. 18 maart 2020:
Het is niet meer mogelijk om gebruikt te maken van de regeling voor werktijdverkorting. Deze regeling is vervangen door de regeling Noodfonds Overbrugging Werkgelegenheid (NOW).
De overheid wil meer werkgevers financieel tegemoetkomen en dit sneller doen. Dit kan met deze nieuwe tijdelijke regeling.

Wat gebeurt er met reeds ingediende aanvragen voor de vervallen Werktijdverkorting regeling?
De aanvraag voor de ingetrokken wtv-regeling wordt gezien als een aanvraag voor de tijdelijke maatregel NOW. Er zal extra informatie bij je worden opgevraagd door de instanties.
Kijk hier voor meer informatie over de nieuwe regeling.

De Bbz-regeling is er voor ZZP’ers
Als ZZP’er kun je geen gebruik maken van de werktijdverkorting regeling. Heb jij het zwaar in deze tijden, dan kun je een inkomensaanvulling of lening aanvragen op grond van het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Meer informatie vind je hier.

Verruiming van de Borgstelling MKB-kredieten
Vanaf 16 maart 2020 zijn de regels voor de Borgstelling MKB-kredieten (BMKB) versoepeld. Met deze maatregelen kunnen mkb-bedrijven onder gunstigere voorwaarden geld lenen.
Meer informatie vind je hier.

Veelgestelde (ondernemers)vragen en de antwoorden hierop vind je hier op de website van de Kamer van Koophandel. Misschien staat jouw vraag (en het antwoord daarop) ertussen!

We wensen je veel succes en vooral gezondheid toe. Laten we klaar staan voor elkaar waar dat mogelijk is.

Onze dienstverlening gaat door, maar wel in aangepaste vorm: wij werken alleen nog vanuit huis.

Stay safe!