Kleineondernemersregeling (KOR) verandert in 2020

De kleineondernemersregeling (KOR) gaat per 1 januari 2020 veranderen.

Nu is de situatie zo dat je als zzp’er een btw-vrijstelling of vermindering krijgt als je per jaar minder dan € 1.883 aan btw betaalt.
Je krijgt/kreeg dus een korting op je btw-aangifte.

In de nieuwe regeling bepaalt jouw totale jaaromzet of je gebruik kunt maken van de nieuwe KOR.
In plaats van een korting op je btw-aangifte, krijg je nu een vrijstelling van btw. Dit betekent dat je geen btw-aangifte meer hoeft te doen, maar het betekent ook dat je geen btw meer kunt terugvragen van inkoopfacturen en investeringen.

Heb jij een omzet van maximaal € 20.000 euro binnen Nederland? En wil je vanaf 1 januari 2020 gebruikmaken van de regeling? Dan moet je je hiervoor aanmelden via de website van de Belastingdienst. Je aanmelding moet voor 20 november 2019 binnen zijn.

Voor je je aanmeld: vergelijk! Het verschilt per situatie of de nieuwe KOR voordelig(er) is. De regeling is totaal anders dan de ‘oude’ KOR en kan ook minder gunstig uitpakken. Bovendien geldt na aanmelding een deelname van ten minste 3 jaar. Je kunt dit niet tussentijds stopzetten.

Ook niet wanneer je een investering wilt doen en de betaalde btw hiervan wilt terugvragen. (Wanneer binnen de 3 jaar jouw omzet boven de € 20.000 komt, vervalt vanaf dat moment wel direct je deelname aan de KOR).

Wist je trouwens dat de nieuwe KOR niet alleen toegankelijk is voor ZZP’ers, maar ook voor rechtspersonen?
Aan de nieuwe regeling mogen ook BV’s, stichtingen of verenigingen meedoen. Maar ook in deze gevallen geldt: onderzoek goed wat de meest voordelige keuze is voor jou.

Als ondernemer ben je niet verplicht om mee te doen aan de nieuwe KOR. De oude regeling komt te vervallen. Je kunt dus geen gebruik blijven maken van de oude regeling als je besluit niet mee te doen aan de nieuwe KOR.

Op de website van de Belastingdienst staat een schematisch overzicht van de verschillen tussen de oude en nieuwe regeling.

Heb je meer advies nodig, neem contact met ons op. Dan bekijken we wat in jouw situatie het meest gunstige is.