Ook in 2021 extra vrije ruimte in werkkostenregeling (WKR)

De WKR in het kort

Volgens de werkkostenregeling (WKR) mag je als werkgever jaarlijks een percentage van de totale loonsom besteden aan onbelaste vergoedingen voor medewerkers. Dit noemen we de vrije ruimte. Alle vergoedingen en verstrekkingen die je als werkgever onderbrengt in de vrije ruimte blijven onbelast. En dat is natuurlijk gunstig!

Per 1 januari 2020 werd het percentage al verhoogd van 1,2% naar 1,7% tot een loonsom van € 400.000. Boven een loonsom van € 400.000 geldt in 2021 een vrije ruimte van 1,18%.

werkkostenregeling WKR 2021 vrije ruimte

Extra verhoging in Corona tijd

In deze moeilijke Corona tijd komt het kabinet werkgevers tegemoet door de vrije ruimte van de WKR ook dit jaar weer tijdelijk te verhogen (van 1,7%) naar 3% over de eerste € 400.000 van de loonsom.

Het opnieuw vergroten van de vrije ruimte in 2021 moet werkgevers de mogelijkheid bieden om hun medewerkers in deze bizarre periode tegemoet te komen. Bijvoorbeeld door een cadeau of een bos bloemen. De vrije ruimte mag ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld het aanschaffen van thuiswerkfaciliteiten voor de medewerkers. Doorschuiven van de vrije ruimte naar volgend jaar kan niet, dus doe er dit jaar je voordeel mee.

Waar kun je vrije ruimte voor gebruiken?

  • thuiswerkfaciliteiten
  • een kerstgratificatie of eindejaarsuitkering aan medewerkers
  • jubileumuitkeringen
  • cadeaus
  • kerstpakket

Ook een DGA kan profiteren van de vrije ruimte. En dit jaar dus extra. Als DGA ben je een werknemer van de BV, dus je mag jezelf een onbelaste vergoeding (bonus) uitkeren.

Coronasteun?

Maak je gebruik van coronasteun (zoals de NOW), dan adviseren wij je geen gebruik te maken van de vrije ruimte omdat er in veel gevallen een bonus verbod bestaat.

Let bij de vergoedingen ook op de gebruikelijkheidstoets.

Gebruikelijkheidstoets

De gebruikelijkheidstoets zorgt ervoor dat vergoedingen die niet gebruikelijk zijn binnen een branche en meer dan 30% afwijken van ‘normaal’ niet in de vrije ruimte kunnen onder worden gebracht. De vergoeding wordt dan gezien als loon van de werknemer waarover belasting betaald moet worden.

Het is aan de Belastingdienst om te beargumenteren of een beloning ongebruikelijk is. De Belastingdienst heeft aangegeven dat over vergoedingen of verstrekkingen tot € 2.400 per medewerker per jaar niet moeilijk wordt gedaan. Deze vergoedingen en verstrekkingen zijn dus altijd gebruikelijk.

Onze tip:
Ga na of je dit jaar nog genoeg vrije ruimte hebt om deze te benutten voor vergoedingen of verstrekkingen aan personeel of om jezelf (als DGA) een leuke bonus te geven. Maak gebruik van de tijdelijke extra vrije ruimte. Houd hierbij de maximum vergoeding van de gebruikelijkheidstoets in de gaten.


Onze salarisklanten ontvangen in november een overzicht van de vrije ruimte die zij nog beschikbaar hebben voor dit jaar. We nemen uiteraard de tijdelijke extra vrije ruimte die in 2021 vanwege Corona wordt geboden hierin mee. Op deze manier kunnen klanten zelf bepalen of zij nog voor het einde van dit jaar gebruik willen maken van de vrije ruimte.

Wil je meer informatie, neem dan gerust contact met ons op.